Miniaturen van de Stad Axel

De Miniaturen van ‘De Watertoren’ zijn te verkrijgen in het brons en in de originele kleur, hoogte 29cm.
Het bronzen exemplaar € 65,00
Het hand geschilderde € 95,00
Ook verkrijgbaar in het museum ‘Het Warenhuis’ van Axel.

Indien u dat wenst, kan er extra tekst op worden aangebracht zoals bijvoorbeeld:
Aangeboden door ….. of ter gelegenheid van een jubileum-opening….. of gewoon als attentie bij een familie aangelegenheid. We maken hiervan vooraf een voorbeeld
.
De Watertoren van Axel, een van de hogere Watertorens van Nederland is gebouwd in 1936 en officieel geopend in januari 1937 door de N.V. Waterleiding Mij. “Zeeuwsch-Vlaanderen“. Het twaalfhoekige bouwwerk van de ontwerper C. van Eck uit Terneuzen is 60,6 meter hoog heeft een doorsnede van 12,5 meter en bevat drie hoog-gelegen reservoirs met een gezamenlijke inhoud van 1.300 m3. De reservoirs worden ondersteund door 12 betonnen kolommen: acht langs de buitenzijde en vier in het midden. Het dak is bekleed met rood koperen leien die door de tand des tijds hun groene oxidatie kleur hebben gekregen. Het drinkwater was aanvankelijk afkomstig van het waterwingebied en het pomp- en zuiverings-station te St. Jansteen. Het drinkwater werd door dikke buizen, met behulp van centrifugaal-pompen, vanaf hier tot in de reservoirs van de Axelse Watertoren geperst. Nadat de Watertoren begin jaren 90 zijn functie bij de (drink) watervoorziening verloor, is hij aangekocht door de gemeente Axel. Hij kreeg toen de status van jong industrieel monument. Sindsdien is de toren toegankelijk gemaakt voor het publiek en kunnen de bezoekers veilig alle verdiepingen bezoeken.
Het bronzen beeldje d’n érpelkapper is 21cm hoog. Prijs € 39,50
Ook verkrijgbaar in het museum ‘Het Warenhuis’ van Axel.
Op 17 maart 1990 werd het eerste beeldje van de érpelkapper aan de toenmalige burgemeester overhandigd, die toen opmerkte een érpelkapper op ware grootte voor de gemeente te zullen toejuichen. Op 7 november 1991 werd aan de gemeente Axel een bronzen beeld geschonken (wat kleiner dan een volwassen Axelaar), die op een sokkel staat bij ”Het Kasteeltje” aan het Kennedyplein (nabij de Vurssche). De onthulling vond op een toepasselijke wijze plaats door een érpelzak weg te trekken waarmee het beeld aan alle érpelkappers werd getoond.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miniatuur Watertoren in brons op sokkel hoog 29cm   € 65,00
Miniatuur Watertoren in kleur (handgeschilderd) op sokkel hoog 29cm   € 95,00
Op de sokkel is er plaats om extra tekst toe te voegen t.g.v. een verjaardag of aangeboden door of ter gelegenheid van een enig ander doeleinde.

Miniatuur d’n érpelkapper in brons op voet hoog 21½ cm € 39,50

Deze miniaturen zijn ook verkrijgbaar
in het museum “Het Warenhuis” in Axel.