Familie

Zoals eerder aangegeven mag iedereen een eigen familiewapen voeren. Wanneer u nog geen familiewapen heeft dan kunt u er zelf een maken. Er is wel wat heraldische kennis voor nodig en het belangrijkste is wel dat uw wapen niet mag lijken op een bestaande familiewapen om uiteraard verwarring te voorkomen. Indien u in het bezit bent van een wapen dat niet van u is en ook nog sterk lijkt op een bestaande afbeelding, wordt dat ‘usurpatie’ ofwel ‘pronken met andermans veren’ genoemd. Dus zorg er voor dat uw wapen uniek is en betrekking heeft op uw familie, bijvoorbeeld op dat van uw ouders of grootouders.

   

 

Hieronder enkele afbeeldingen van familiewapens in privé bezit, die door ons zijn gedigitaliseerd en/of voorzien zijn van een kleur.

Familiewapen ontwerp Flan    

Ontwerpen van Flandria Design Axel
  Familiewapen ontwerp Flandria Design Axel
Vlag en wapen voor een Engelse-Nederlandse-Zwitserse familie.
De kleuren spreken voor zich. De L is de eerste letter van hun
familienaam en de korenschoof hun verbondenheid met de
minder bedeelden in onze maatschappij.
.
Familiewapen               
.
Familiewapen ontwerp Flandria Design Axel
.
.
.
Een familiewapen ziet er als volgt uit:

1. Laatgotische schild: dit is het belangrijkste element. Hierop worden symbolen aangebracht die betrekking hebben op de familienaam, beroep, enz. De kleuren in een wapen zijn van groot belang. Er zijn vier hoofdkleuren rood, blauw, zwart en groen en twee metaalkleuren goud en zilver. Bij het ontwerpen moet men rekening houden met een heraldische grondregel, dat kleur op kleur of metaal op metaal niet is toegestaan.
2. Helm- of dekkleed: is een stuk stof dat vastgemaakt is aan de helm, de twee kleuren hiervoor komen uit het schild. Het was een bescherming tegen de zon.
3. Helm: is standaard aanziend, het metaal is van zilver en goud en rood gevoerd. Aan de hals hangt een medaillon of toernooipenning aan een gouden ketting of een snoer.
4. Wrong: dit zijn twee opgerolde stukken doek met de kleuren van het helm- of dekkleed. Ze waren gevuld met paardenhaar om de klappen van een zwaard te breken.
5. Vlucht: deze diende als extra herkenningsteken tijdens riddertoernooien en er mag een symbool uit het schild aan worden toegevoegd. Het symboliseert heraldisch, licht, snel en wendbaar in de strijd.