Provincie Oost- en West Vlaanderen (België)

Deze vitrinelijsten met messing penningen, waarin de gemeentewapens staan van de twee Vlaamse provincies, zijn uitgegeven tijdens het jubileum 200 jaar Zeeuws-Vlaanderen.  Bron: Onroerend Erfgoed – Vlaamse Heraldische Raad,

1. West-Vlaanderen is een provincie in België met een oppervlakte van ruim 3144 km2 met als hoofdplaats de Stad Brugge. Qua oppervlakte is de provincie de grootste in het Vlaams Gewest en de op vier na grootste in België. De voertaal is Nederlands met daarnaast faciliteiten voor Franstaligen. Tevens omvat de provincie 8 administratieve arrondissementen: Brugge, Diksmuide, Oostende, Roeselare, Tielt, Kortrijk, Ieper en Veurne. Sinds de grote fusie van 1977 telt de provincie 64 gemeenten.

2. Oost-Vlaanderen is een provincie in België met een oppervlakte van ruim 2982 km2 en als hoofdplaats de oude Stad Gent. Naar oppervlakte is Oost-Vlaanderen de zesde maar naar inwoners aantal de tweede provincie van België. De voertaal is Nederlands met daarnaast faciliteiten voor Franstaligen. Tevens omvat de provincie 6 administratieve arrondissementen Aalst, Dendermonde, Eeklo, Gent, Oudenaarde en Sint Niklaas. Sinds de grote fusie van 1977 telt de provincie 65 gemeenten.